Tester in the spotlights: Emiel van Eck

Tester in the spotlights: Emiel van Eck

Emiel van Eck studeerde bos- en natuurbeheer aan de hogeschool in Velp. Begin deze maand startte hij bij RisQIT als tester. In deze blog vertelt Emiel waarom hij deze overstap heeft gemaakt en hoe hem dat bevalt.

Natuur behouden en beschermen

Toen ik bos- en natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein ging studeren, wist ik al dat daar weinig werk ik te vinden was. Toch heb ik voor die studie gekozen omdat dat nu eenmaal is waar mijn hart ligt en omdat ik het heel belangrijk vind dat we onze natuur beschermen en behouden. Na mijn studie ben ik lange tijd op zoek geweest naar een baan in die richting, maar dat zat er gewoon niet in. De afgelopen vier jaar heb ik bij de klantenservice van NS gewerkt. Ik heb me daar ontwikkeld tot mentor. In die rol mocht ik nieuwe mensen opleiden en sprong ik in bij de echt moeilijke cases. Dat maakte het werk wel heel leuk, maar op een gegeven moment was de uitdaging er wel af en ben ik op zoek gegaan naar iets anders.

Kans

Veerle Verhagen, een vriendin van mij, vertelde weleens over haar werk bij RisQIT. Zij nodigde me uit eens een dag mee te komen lopen. Ik zag dat in eerste instantie niet zo zitten. IT – want dat is toch het werkveld van testers – leek me maar een saaie boel, dat past helemaal niet bij mij. Maar tegelijkertijd realiseerde ik me dat als Veerle iets is, is het niet saai. Neem alleen al haar workshop ‘An agile murder mystery’, als je dat bedenkt, ben je allesbehalve saai. Ik dacht: als zij het leuk vindt, laat ik het dan een kans geven. Ik heb een paar dagen meegelopen, en ik vond het hartstikke leuk.

Aan de slag

Ik heb mijn ISTQB-certificaat gehaald, de basis voor mijn carrière als tester en ben 1 juli aan de slag gegaan als tester. Een van mijn eerste projecten richtte zich op een platform voor zorginstellingen. Binnen dat platform werd nieuwe teamleidersrol geïntroduceerd. Er moest getest worden of gebruikers met die rol wel de juiste dingen konden zien. Te weinig zien is niet goed, maar als ze te veel kunnen zien is dat natuurlijk echt een issue. Het gaat bij de zorg wel over patiëntgegevens, daar moet heel zorgvuldig mee worden omgegaan.

Andere ogen

Er wordt weleens gedacht dat testers zwaar overgewaardeerd worden. Immers, de ontwikkelaars testen al en vervolgens is de gebruiker de tester bij uitstek. Ik ben het daar niet mee eens. Ik merk nu al, dat als ik met programmeurs praat, zij toch met andere ogen naar hun applicatie kijken, en dat dingen soms werken op een manier die zo niet bedoeld is. Dat is echt de toegevoegde waarde van een tester, om die risico’s af te dekken waar je je gebruiker voor wil behoeden.

Draai gevonden

Ik heb bij RisQIT wel mijn draai gevonden. Het is een kleine club met prettige mensen, en je wordt echt opgenomen in het team. Ik zie veel doorgroeimogelijkheden en je kunt je op allerlei terreinen specialiseren. Ja, hier kan ik heel veel kanten op.

Meer weten?

Wil je meer weten over RisQIT’s virtuele supertester, die voor een vast bedrag per maand je al het geregel en gedoe uit handen neemt? Download dan hier onze whitepaper. Benieuwd hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven