De beste tester is je gebruiker? No way!

De beste tester is je gebruiker? No way!

Sommige mensen geloven dat testers zwaar overgewaardeerd worden. De ontwikkelaar van een softwareproduct doet al een test, en daarna is het de beurt aan de gebruiker. De beste tester ooit. Een enorme denkfout, als je het mij vraagt. De beste tester is je team. Alleen zo maak je van je gebruiker een tevreden ambassadeur in plaats van een klagende lastpost.

Testen is een teaminspanning

Als echte vakidioot lees ik regelmatig artikelen over testen. Zo las ik laatst een interessant stuk waarin werd ingegaan op de teamverdeling bij een scrumteam. Wat ik heel belangrijk vind altijd te benadrukken, is dat testen een teaminspanning is. Toch vertrouwen veel organisaties als het gaat om testen op één persoon. Mijns inziens kan en mag testen nooit de verantwoordelijkheid zijn van één persoon. Er is te veel werk, er is te weinig werk, de tester beschikt niet over de juiste expertise. Wij hebben bij RisQIT niet voor niets de virtuele supertester uitgevonden.

Kijk naar de risico’s

Ontwikkelaars, de programmeurs, moeten sterk betrokken zijn bij de unittesten. Dat is de basis, daarna gaan testers aan de slag met de functionele testen. Voor je dat doet, ga je op onderzoek uit. Wat moet er getest worden op functioneel gebied? Dat houdt in dat je gaat kijken naar de risico’s die er zijn, die je achterhaalt door in gesprek te gaan met de business, met stakeholders en vooral met gebruikers. Dat is waarom je test, zodat je met enige mate van zekerheid erop kunt vertrouwen dat jouw product niet kapotgaat als het in de markt wordt gezet. Niets erger dan dat gebruikers direct klachten hebben.

Denkfout

Toch las ik in de commentaren onder het artikel dat veel mensen testers zwaar overgewaardeerd vinden. Immers, ontwikkelaars testen al, en je gebruikers zijn de beste testers ter wereld. Die komen vanzelf wel met vragen en opmerkingen. Toch? Een enorme denkfout, als je het mij vraagt. Je gebruikers zo maar blootstellen aan risico’s die jij niet goed hebt ingeschat, dat is toch eeuwig zonde. De waarde van een tester zit ‘m in het feit dat hij of zij risico’s afdekt waar je je gebruiker voor wil behoeden. Ik vind dat je beste tester niet je gebruiker is, maar je hele team. Zij zorgen ervoor dat je gebruiker op een prettige manier gebruik kan maken van jouw product. Zo zorgen dat gebruikers je ambassadeurs worden. Maar dat is mijn bescheiden mening…

MEER WETEN?

Wil je meer weten over onze virtuele supertester, die voor een vast bedrag per maand je al het geregel en gedoe uit handen neemt? Download dan hier onze whitepaper. Benieuwd hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven