An agile murder mystery

In november van dit jaar gaat RisQIT naar de jaarlijkse Agile Testing Days in Potsdam, Duitsland. En niet zomaar als bezoeker, maar collega Veerle Verhagen faciliteert zelf een twee uur durende workshop met de prikkelende naam ‘An agile murder mystery’.

Hybride conferentie

De Agile Testing Days is een heel inspirerende en waardevolle conferentie. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een zogenaamde hybride vorm. Wie dat wil kan zich inschrijven voor de on-site conferentie in Potsdam en daar, op veilige onderlinge afstand, mede-professionals uit het vak ontmoeten. Maar voor wie zich daar – nog – niet prettig bij voelt, kun je je dit jaar ook inschrijven voor de online editie. Zo kun je ook vanuit je luie stoel thuis aanwezig zijn bij keynotes en andere presentaties. De thuisblijvers moeten helaas wel de workshops missen, waaronder mijn workshop ‘An agile murder mystery’.

Vast in je eigen onwetendheid

Tijdens deze workshop moeten deelnemers een moordmysterie oplossen, een soort Cluedo voor gevorderden. De workshop is gebaseerd op het raadselspel Black Stories. Er is één persoon die het antwoord heeft. Op basis van een cryptisch raadsel – denk aan: ‘Het licht ging uit en toen stierf ze’ – moeten de deelnemers gaan raden wat er aan de hand is. Eén probleempje: ze mogen alleen ja- en nee-vragen stellen. Je hebt dus als deelnemer geen idee wat de context is. Het gevolg is dat onze hersenen de hiaten in gaan vullen en dat we onze vragen stellen op basis van deze fictieve context. Je denkt van alles te weten, maar ondertussen zit je eigenlijk vast in je eigen onwetendheid.

 

 

Aan de slag met nutteloze, zelfverzonnen informatie

Zo verzamel je allerlei nutteloze informatie, maar je grijpt je eraan vast, want meer is er niet. Zo werkt het ook vaak in IT-land. Als programmeurs en testers krijgen we de opdracht om iets te maken, iets te testen. Daarbij doen we allerlei aannames, die we vergeten te controleren omdat onze hersenen niet eens doorhebben dat we ze zelf hebben verzonnen. Deze workshop maakt tastbaar hoe dit proces werkt. Tegelijkertijd ervaar je waarom samenwerken zoveel beter werkt dan proberen het zelf te doen. En wat heel belangrijk is: eenmaal weer thuis in je vertrouwde omgeving, kun je deze workshop ook inzetten met je eigen team en voor je eigen opdrachten. Het helpt je als je mensen bewust wilt maken van het feit dat een uurtje sparren met een productowner alleen maar tot teleurstellingen en verkeerde uitkomsten kan leiden. Die stroom van informatie vragen en geven moet continu open staan.

Win-win-win

Wil je meer weten over hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven