Niet iedereen heeft alleen maar supermensen in dienst

Niet iedereen heeft alleen maar supermensen in dienst

Scrum moet leiden tot een effectieve en flexibele manier van werken. In de praktijk leidt het soms tot het tegenovergestelde. Mensen houden krampachtig vast aan de wetten van het agile werken. Dat gaat ten koste van het team, van de opdrachtgever en van de uiteindelijke oplossing.

Wat doen jullie hier?!

We schreven al eerder een blog over agile werken en het feit dat scrum daarbij ‘slechts’ een hulpmiddel is. Toch gebeurt het nog regelmatig dat organisaties heel angstvallig volgens de letter van de zogenaamde agile-werken-wet. Onlangs overkwam het ons weer. We waren bezig met een mooie opdracht bij een klant, toen een scrummaster naar me toekwam: ‘Wat doen jullie hier?!’, vroeg hij bijna verschrikt.

Iedereen moet alles kunnen

Hij was van mening dat het scrumteam zelfvoorzienend moet zijn. Testers passen daar niet in. Iedereen in het scrumteam moet – volgens de regel van de wetten dus – alles kunnen doen, van ontwikkelen tot testen. Ik begrijp dat dat is wat de scrumtheorie zegt, alle teamleden moeten uitwisselbaar zijn. Dat werkt als een trein. Als je inderdaad de beschikking hebt over mensen die écht alles kunnen.

Niet iedereen is een supermens

Maar ik heb een verrassing voor je. Niet iedereen is een superman of supervrouw of ander supermens. Niet iedereen kan 94 dingen tegelijk. Niet iedereen kan continu switchen tussen taken en werkzaamheden. En niet iedereen is zo flexibel dat ze verschillende taken in het ontwikkelproces kunnen uitvoeren.

Scrum mag niet leiden tot rigiditeit

Ik denk dan ook dat het heel onverstandig is om met zo’n rigide blik te kijken naar scrum. Scrum moet juist leiden tot een effectieve en flexibele manier van werken. Het is daarbij veel verstandiger om te kijken wat het scrumteam precies nodig heeft, wat het product nodig heeft én wat de klant nodig heeft om uiteindelijk tot een vlekkeloze inzet van de softwareoplossing te komen. De methode is altijd ondergeschikt aan het opleveren van waarde. Altijd.

NIEUWSGIERIG?

Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven