Agile werken? Blijf ook dan flexibel

Agile werken? Blijf ook dan flexibel

Agile staat voor een flexibele manier van werken. Maar dat moet wel bij een organisatie passen. Als je flexibel wil zijn om het flexibel zijn en als je koste wat kost vasthoudt aan de vier scrum-artifacts, dan schiet je je doel voorbij.

Oog voor wat de organisatie nodig heeft

Agile staat letterlijk voor wendbaar, behendig, lenig en flexibel. In de wereld van de IT staat het voor een flexibele manier van werken. Het maakt het mogelijk voor organisaties om heel snel en effectief in te spelen op veranderingen die plaatsvinden. Belangrijk is dat je zo wendbaar mogelijk bent in de uitvoering van projecten, maar dat je daarbij altijd ook houdt voor wat een organisatie aankan en nodig heeft.

Pitbull

Bij grote – maar ook soms bij minder grote bedrijven – zien we vaak coaches binnenkomen die zich als een pitbull vastbijten in de theorie van agile. Zij zijn niet tevreden voor er volgens de letter van de zogenaamde agile-wet gewerkt wordt en houden koste wat kost vast aan de vier scrum-artifacts: het product-backlog, de sprint-backlog, de definition-of-done en het scrumboard. Dat is dus niet waar agile over gaat. Agile gaat over wendbaar zijn, scrum is daarbij een hulpmiddel.

Laat los

Krampachtig vasthouden aan een werkmethode zorgt nooit voor flexibiliteit, wat de werkmethode ook is. Wees dan ook echt flexibel, laat het heilig moeten los. Kijk wat een organisatie aankan en welke agile elementen de organisatie iets brengen. Pas die toe en kijk dan weer verder.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven