Haastige spoed is… niet agile

Haastige spoed is… niet agile

Ik krijg klachten. Klachten over de kwaliteit van ons testwerk. Van een aantal organisaties waar wij voor werken, krijg ik terug dat er slecht zou worden getest. Er worden nog foutjes gevonden als de software al in productie staat en daar worden onze opdrachtgevers niet blij van. Dat snap ik, maar wat ik niet snap is waar die fouten vandaan komen. We zijn hartstikke goed bezig en toch gaat het fout. Hoe zit dat?

Heilige graal

Als ik kijk naar waar de klachten vandaan komen, dan zijn dat veelal wat grotere organisaties, zoals grote overheidsinstellingen of banken. Organisaties die vaak veel complexe systemen aan elkaar geknoopt hebben om hun diensten te leveren. Dat zorgt voor een ingewikkelde omgeving die lastig is om te testen. Met de opkomst van agile werken, moeten ook testers eraan geloven. Agile lijkt wel de heilige graal, waar krampachtig aan vastgehouden wordt. Iets te krampachtig misschien wel.

Oh jee, er moet nog getest worden

In de praktijk zorgt dat er vaak voor dat er heel haastig gewerkt wordt. Er wordt zoveel mogelijk in een sprint gestopt, en twee dagen voor het einde van de sprint bedenkt er ineens iemand dat er nog getest moet worden. Het gevolg is dat er als een razende getest moet worden, zonder goede requirements en zonder dat bekend is wat de risico’s zijn. Het testteam voelt zich opgejaagd en geloof me, dat leidt niet tot het beste resultaat.

Agile is niet haastig

Mijn advies? Stop met dat haastige gedoe. Agile is niet haastig, agile is een werkmethode waarmee je snel en effectief kunt inspelen op veranderingen. Daar hoort bij dat je werk oplevert dat in één keer goed is. Testen hoort daarbij. Stop eens wat minder in je sprints en neem de tijd om te testen. Of dat nou geautomatiseerd is of handmatig, dat maakt niets uit. Zorg dat testen standaard onderdeel is van je sprints en je zult zien dat de klachten afnemen.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven