Duurzaamheid als kwaliteitskenmerk van IT

Duurzaamheid als kwaliteitskenmerk van IT

Onze digitale honger is niet te stillen, lezen we in Trouw. En dat betekent van alles voor onze energiebehoefte. Hoeveel impact dat heeft ontdek je pas als je een dag zonder stroom zit. Zoals ik vandaag…

Magisch icoontje

Op dit moment zit ik zonder stroom thuis. En nee, dat komt niet omdat ik met een schroevendraaier de televisie probeerde te repareren. De oorzaak zit ‘m in het stroomhuisje in onze straat dat een upgrade nodig heeft. En dat kan natuurlijk niet als de stroom erop staat. Dus moeten we hier een dag aanmodderen. Want dat is het wel, zonder stroom. Ineens realiseer je je waar je allemaal stroom voor nodig hebt. Het koffieapparaat, de waterkoker, de verwarming, de verlichting, en ja, ook je mobiele telefoon en je laptop. De hele ochtend is mijn oog al gericht op dat magische batterij-icoontje rechtsboven in het scherm van mijn telefoon en laptop. Hoeveel streepjes staan er nog? Dreigt de batterij al leeg te raken? En wat moet ik dan?! Ineens ben ik me heel bewust van de hoeveelheid stroom die ik verbruik als ik met software in de weer ben.

Energievretende bugs

Als we software bouwen gaan we er eigenlijk van uit dat er altijd ruimschoots energie voorhanden is. Toch kan dat voor problemen zorgen. We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je update je mobiel en ineens moet je het rotding voortdurend opladen. Vaak zit de oorzaak in een bug. Als de communicatie in een stuk software niet verloopt zoals het moet, leidt dat tot een – soms fiks – hoge energiebehoefte. Maar ook zonder bugs kan de hoeveel stroom die we nodig hebben flink oplopen. Kijk maar eens naar al die functionaliteiten die een willekeurige app of softwarepakket biedt. De helft gebruiken we niet eens, maar ze zijn er wel. En dan heb ik het nog niet gehad over die berg data die we niet gebruiken, maar die wel ergens in de cloud of op een machine staan. Alleen in Nederland hadden we vorig jaar al voor 378.000 vierkante meter aan datacenters staan. En de nummer 1 grondstof van een datacenter is… juist! Energie!

65 miljoen schakelaartjes

Software is een aaneenschakeling van enen en nullen. Die kun je zien als lichtschakelaartjes. In alleen al een telefoonscherm zitten 65miljoen van die schakelaartjes, die continu aan- en uitgaan. Tel uit je winst. Ik denk dat we ons binnen de IT meer bewust moeten zijn van onze energiebehoefte. Ter illustratie: een paar jaar geleden had ik nog genoeg aan acht zonnepanelen op m’n dak, ik heb er nu al 32 liggen en denk erover om er nog 10 bij te leggen, omdat ik anders niet uitkom. En dat is niet omdat ik de verwarming hoger heb staan of omdat ik langer ben gaan douchen. Ik vind dat we duurzaamheid moeten gaan implementeren als kwaliteitseigenschap van softwareapplicaties. Daar gaan we heel veel wijzer van worden met z’n allen.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven