Je weet niet wat je niet weet

Vandaag de dag is iedereen helemaal into agile scrum. We weten allemaal welke rituelen we daarvoor nodig hebben, zoals events, meetings, producten, backlogs en sprintbacklogs, en wie we daar allemaal bij moeten betrekken. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Ervaring is key

Heel simpel: we weten niet wat we niet weten. En als je niet weet wat je niet weet, kun je ook geen planning maken. We plannen wel, maar wat we niet weten, kunnen we daarin niet meenemen. Wat doen we dan wel? We gaan dingen doen. Door dingen te doen krijgen we ervaring. Door ervaring kom je erachter wat je niet weet. En als je weet wat je niet weet, kun je maatregelen treffen

Van resultaat naar bijsturen

Die ervaring ontstaat doordat we feedback krijgen op datgene wat we doen. Want als we iets doen, levert dat een resultaat op, en dat geeft informatie op hoe zinvol het is wat we doen. Op die manier kunnen we dingen bijsturen. De basis van agile en agile werken, gaat er dus over dat je niet weet wat je niet weet, dat je dingen moet doen om ergens achter te komen en dat doe je door feedback te creëren. Alle events, alle bijeenkomsten en – bijna – alle producten zijn daarop gericht.

Ik heb het nooit gedaan

Gaat dat ballonnetje alleen op binnen agile scrum en softwareontwikkeling? Zeker niet! Het geldt eigenlijk altijd als je nieuwe dingen wilt ontdekken. Heb je iets nog nooit gedaan en vraag je je af of je het kunt leren, of je het kunt maken? Ga het gewoon doen! Kan je die televisie uit elkaar schroeven en repareren als er een draadje loszit? Dat weet je niet. Als het feit dat je niet weet wat je niet weet je belemmert, je doet bevriezen, kom je niet verder. Dan ontneem je jezelf kansen en dat is zonde. Als ik een televisie moet maken, pak ik een schroevendraaier en ga ik op zoek naar een schroefje die ik los kan draaien. Van daar ga ik op zoek naar de volgende. En de volgende. En dan zie ik wel waar ik uitkom. Zo krijg ik uiteindelijk alles voor elkaar. (Nou ja, bijna alles…) En zo kan het citaat ‘Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ dat niet van Pippi Langkous blijkt te zijn, toch nog aan iemand worden toegeschreven…

Weten wat wij weten?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven