Can-do spirit? Geef ook ruimte aan kritiek

Can-do spirit? Geef ook ruimte aan kritiek

Noem het een positieve instelling, doorzettingsvermogen of een heilig optimisme, een can-do spirit kan menig organisatie of team verder brengen. Maar er zit ook een addertje onder het gras. Een giftig addertje…

Samen knallen

Zo’n can-do spirit werkt heel motiverend. Je helpt elkaar, en alles is erop gericht om je doelstellingen te behalen. Dat is natuurlijk superleuk, als je werkt in een team waarin je samen knalt en samen lekker bezig bent, met software maken of met het maken van iets anders moois. Maar kritische geluiden passen niet binnen zo’n instelling. Hoezo kritiek? We kunnen het toch (wat het dan ook is). Dat er iets fout kan gaan, dat willen we niet horen.

Sta-in-de-weg

Ik weet zelf hoe goed een can-do-instelling is voor de motivatie in een team. Toch schuilt er een gevaar in dat het alles overschaduwt, dat er niet meer naar elkaar geluisterd wordt zodra een mening niet past, niet stimulerend genoeg is. Dat kan zelfs zo ver gaan dat mensen zich geïntimideerd voelen, en ervoor terugdeinzen om hun mening over iets te geven. En dat kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat er geen oog meer is voor risico’s. Want risico’s worden ervaren als een lastige sta-in-de-weg.

Niet zeuren

Iemand die lastige vragen stelt, kan zich lastig staande houden in een cultuur waar zo’n can-do spirit heerst. Daarmee ondermijnt zo’n instelling niet alleen het stellen van kritische vragen, maar het ontkent ook de complexiteit van het maken van software, van het feit dat we niet weten wat we niet weten. Want we kunnen het toch? Wat zeur je dan!

Giftig addertje

Ik ben groot fan van zo’n can-do spirit, het kan een team of een organisatie heel veel brengen. Maar er schuilt dus een addertje onder het gras, een giftig addertje maar liefst. Zo’n instelling kan hartstikke toxisch zijn voor iemand die kritische vragen stelt, en dat is helaas vaak de tester.

Maak ruimte

Heb je zo’n can-do spirit binnen je organisatie? Houden zo! Maar zorg wel dat oog blijft en ruimte gemaakt wordt voor afwijkende meningen, voor kritische vragen en nieuwsgierige opmerkingen. Dan kan zo’n mentaliteit je nog veel meer brengen dan wanneer je alleen maar doet alsof alles kan.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven