Het geautomatiseerd uitvoeren van regressietesten is een groot goed. Maar voor je het weet stapelen de regressietesten zich op. Zo hou je het beheersbaar.
Energie en tijd
Als een applicatie wordt aangepast, is het zaak te testen of de niet aangepaste onderdelen nog steeds naar behoren werken. Met de agile werkwijze van vandaag de dag kan dat best lastig worden. Elke sprint levert een nieuwe functionaliteit op die getest moet worden, maar tegelijkertijd moeten de functionaliteiten uit de vorige sprint opnieuw worden getest. Dat dat veel energie en tijd kost, hoef ik niemand te vertellen.
Meer en meer
Het geautomatiseerd uitvoeren van regressietesten is in de agile wereld dan ook een groot goed. Zolang je alleen regressietesten uitvoert op unitniveau is dit nog wel te hanteren, maar ga je testen op een hoger abstractieniveau, dan worden de testen steeds complexer en daarmee langzamer. Dan stapelen de regressietesten zich al gauw op. Sprint na sprint komen er nieuwe testgevallen bij en het worden er meer en meer tot de berg niet meer is te overzien. Die berg zorgt ervoor dat ook het ontwikkelproces wordt vertraagd en op een gegeven moment moet er gekeken worden naar die enorme bult.
Efficiënter testen
Om het overzichtelijk te houden, is het van belang kritisch te kijken naar wat je wel in een regressietest stopt en wat niet. Wat is noodzakelijk, wat is nuttig, wat is handig, en wat is niet zo nodig? Kijk in elke sprint weer wat je wel in de test meeneemt en wat je eruit gooit. Zo hou je de boel continu overzichtelijk en kun je je regressietesten veel efficiënter uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om sommige regressietesten handmatig uit te voeren. Dat is vaak sneller, interactiever en bovendien heel leerzaam voor alle stakeholders. Kortom, zorg dat je regressietesten beheersbaar blijven.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!