Zo draagt certificeren bij aan het opbouwen van kennis

Zo draagt certificeren bij aan het opbouwen van gemeenschappelijke kennis

Of je nu voor- of tegenstander bent van certificaten, je kunt niet ontkennen dat certificeringsorganisaties mooie kennisbronnen zijn. In deze blog vertelt Francis Welbie, eigenaar van RisQIT, waarom hij vindt dat certificaten bijdragen aan het opbouwen van gemeenschappelijke kennis.

Verdeling

Ik schreef het al eerder, certificeringen hebben de testwereld verdeeld. Er zijn mensen die geloven in de waarde van certificaten en anderen die het maar onzin vinden. Gestandaardiseerde en erkende certificaten zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk kennisniveau. Deze certificaten fungeren als een kwaliteitskeurmerk dat aantoont dat de persoon die het certificaat heeft behaald beschikt over bepaalde kennis en vaardigheden binnen een bepaald vakgebied. Of je nu waarde hecht aan zo’n kwaliteitskeurmerk of niet, ik denk dat we de toegevoegde waarde van gemeenschappelijke kennisbronnen die deze certificeringsorganisaties creëren niet mogen onderschatten. Het zijn waardevolle kennisbronnen die ons helpen om sneller te leren van de ervaringen van anderen.

Kritisch zijn mag

Natuurlijk is het altijd goed om kritisch te zijn. Het behalen van zo’n certificaat brengt vaak enorm veel gedoe en papierwerk met zich mee. De vraag is of dat de moeite waard is. Certificeringen zijn ook maar één factor om te bepalen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Ik zal de eerste zijn om te beweren dat andere factoren zoals werkervaring en persoonlijke vaardigheden een veel grotere rol spelen. Toch denk ik dat bepaalde certificaten, denk aan TMap en ISTQB, bekende certificaten in testland, heel waardevol zijn. Als ‘prijs’ – of zo je wilt: bewijs – voor je persoonlijke kennis, maar ook als gemeenschappelijke kennisbron waar veel testers graag gebruik van maken.

Continu verbeterproces

In deze dynamische wereld moeten certificerende instanties hun certificeringen en kennismateriaal voortdurend bijwerken om ervoor te zorgen dat de inhoud relevant blijft voor de industrie en de markt. Wet- en regelgeving verandert, nieuwe technologieën ontstaan, trends denderen voort en daarmee ontwikkelen ook de behoeften van deelnemers aan certificeringsprogramma’s zich. Door samen te werken met experts uit de industrie en andere belanghebbenden zorgen certificerende instanties ervoor dat hun kennismateriaal up-to-date is en in lijn blijft met de nieuwste ontwikkelingen. Als je als bedrijf je mensen stimuleert van deze kennisbronnen te profiteren blijf je ook als bedrijf groeien en ontwikkelen.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken en wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

Scroll naar boven