Weet je zeker dat je alles hebt getest?

Weet je zeker dat je alles hebt getest?

De focus van een programmeur is volledig gericht op de code die hij – of zij – bouwt. Dat is zijn masterpiece, zijn center of the universe, zijn wereld. Een tester moet verder kijken. Het heelal is zijn werkveld. Vanuit daar kijkt hij naar de wereld. En dus is hij eigenlijk nooit klaar.

Focus

Als een programmeur de vraag krijgt een mooi stuk software te maken of iets te veranderen aan een bestaande applicatie, gaat hij – of zij – op basis van opgestelde requirements of specificaties aan de slag. Al zijn aandacht gaat dan volledig uit naar dat die software of die wijziging. Hij zal er alles aan doen om aan de wensen van de aanvrager te voldoen, om precies dat te maken waarnaar gevraagd wordt. Er is maar één focuspunt: dat ene stukje code.

Aarde en heelal

Zodra de programmeur zijn werk heeft afgeleverd, moet dat huzarenstukje ook worden getest. Daarbij focust de tester natuurlijk op dat mooie stukje code. Maar het werk van een tester gaat veel verder dan dat. Hij of zij moet breder kijken, want alles wat om dat stukje code heen zit, kan ook weer van invloed zijn op de werking daarvan. Voor de programmeur is zijn software ‘the center of the universe’, zijn masterpiece, Moeder Aarde. Maar de tester, die moet kijken naar het heelal. Daar schuilen immers al die risico’s die lelijke dingen kunnen doen met dat kleine stukje software.

Ben je klaar?

Vragen als ‘Ben je klaar?’, ‘Heb je alles getest?’, zijn dan ook een moeilijke vraag voor een tester. Wanneer heb je alles getest als het heelal je speelveld is? Zaak voor de tester om goed te kunnen uitleggen wat hij heeft gedaan. Tegelijkertijd moet de opdrachtgever beseffen dat een tester nooit alles kan testen. Er zijn nog duizenden lichtjaren en miljoenen melkwegstelsels waar gevaren op de loer liggen. Om dat allemaal te testen, is geen geld, geen tijd en geen capaciteit. Denk daar maar eens over na als je de volgende keer vraagt of alles is getest.

Een supertester voor iedereen

Het heelal is ook ons speelveld, en dus zijn wij eigenlijk ook nooit klaar met ons werk. Maar door met een supertester te werken, komen we een heel eind. Dat die supertester een combinatie van personen, skills en ervaringen is, dat is voor een opdrachtgever niet relevant. Onze supertester kan gewoon alles. Benieuwd hoe zo’n supertester voor een vast bedrag per maand je al het geregel en gedoe uit handen neemt? Download dan hier onze whitepaper.

MEER WETEN?

Wil je eerst meer weten over hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven