Waar of niet waar? Code geschreven op vrijdagmiddag zit vol fouten

Mensen schijnen minder productief te zijn en minder nauwkeurig te werken op vrijdag. Betekent dit ook dat programmeercode die op vrijdagmiddag wordt geschreven vol fouten zit? Francis Welbie gaat op onderzoek uit.

Kennisquiz

Onlangs keek ik – geheel per ongeluk, sorry – een keer ‘Weet Ik Veel’. In deze kennisquiz legt Beau van Erven Dorens het vuur aan de schenen van drie BN\’ers en een zaal vol studenten. Daarin kwam de volgende vraag voorbij: ‘Code geschreven op vrijdagmiddag bevat meer fouten dan code geschreven in de rest van de week.’ Die vraag intrigeerde me mateloos natuurlijk, dus ik ging op onderzoek uit.

Productiviteit meetbaar gemaakt

Volgens een recent gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE neemt de productiviteit en nauwkeurigheid van medewerkers af in de middag. Onderzoekers bestudeerden twee jaar lang zo’n 800 kantoorwerkers. Daarbij vertrouwden ze niet op zelfevaluaties of feedback van managers, maar op meetbare zaken zoals typsnelheid, muisactiviteit en typfouten.

Middagdip en typfouten

Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste typfouten in de middag worden gemaakt. Vooral op vrijdagmiddag neemt het aantal typfouten toe. De productiviteit en computeractiviteit dalen ook flink op vrijdag: mensen typen van maandag tot en met donderdag meer woorden en maken meer muisbewegingen, muisklikken en scrolls dan op vrijdag. Dit sluit aan bij andere onderzoeken die concluderen dat het aantal taken dat een medewerker volbrengt lekker toeneemt van maandag tot en met woensdag, en vervolgens op donderdag en vrijdag daalt. De auteurs van de studie beweren dat dit onderzoek bijdraagt aan het groeiende bewijs dat werkplekken meer flexibiliteit zouden moeten bieden.

De moraal van dit verhaal?

Of meer typfouten op vrijdag ook daadwerkelijk betekent dat programmeercode die geschreven wordt op vrijdagmiddag meer fouten bevat dan code geschreven in de rest van de week, dat waag ik te betwijfelen. De resultaten van dit onderzoek tonen wel weer eens aan hoe belangrijk het is om software te testen. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Door slim te testen kun je fouten vroegtijdig identificeren en corrigeren voordat ze problemen veroorzaken.

NIEUWSGIERIG?

Wil je meer weten over RisQIT en hoe onze testers werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester en benieuwd hoe wij jou als tester ondersteunen in je carrière? Kijk dan even bij onze vacatures! Wie weet begint jouw volgende avontuur hier binnenkort!

Scroll naar boven