To test or not to test, that’s the question

Google op ‘testen’ vandaag de dag en het is COVID-19 wat de klok slaat. Het lijkt wel of iedereen plotseling de waarde van testen inziet: we willen het liefst iedereen en alles testen, wel of geen klachten. Met testen willen we inzicht proberen te krijgen in de status van de corona-pandemie, in de gezondheid van onze bevolking. En het liefst willen we dat voortdurend testen, ook bij mensen die al eerder zijn getest, want voor je het weet laait het virus weer op en zijn we weer terug bij af.

Testen voor er iets aan de hand is

Eigenlijk is dat niet heel veel anders dan bij het testen van software. Ook daar moeten we continu testen, juist als er niets aan de hand lijkt te zijn. Net als bij mensen, willen we niet alleen testen als er een verdenking is van een ‘defect’, we willen ook testen voor er iets aan de hand is. We willen weten of er iets sluimert, of een virus op het punt staat toe te slaan. Zowel bij mensen als bij applicaties.

Eén test is geen test

Om te voorkomen dat een virus uitbreekt, moet je dus eigenlijk continu blijven testen. De uitslag van een test geeft immers inzicht op de stand van zaken op dat ene moment. En die stand van zaken kan straks, morgen, overmorgen weer anders zijn. Daarom geldt – zowel in de gezondheidszorg als in de IT – één test is geen test. Een test is pas van blijvende waarde als je hem steeds weer herhaalt.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven