De meeste IT-professionals werken al zo lang ze zich herinneren met de OTAP-ontwikkelstraat. Maar zijn al die stappen wel echt noodzakelijk of kan het ook korter?
Heilige graal
In de wereld van softwareontwikkeling werken we al sinds jaar en dag met de OTAP-ontwikkelstraat. Daarbij doorlopen we achtereenvolgens de vier fasen Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Testen gebeurt in een andere omgeving dan waarop ontwikkeld wordt, en ook de acceptatieomgeving en productieomgeving zijn van elkaar gescheiden. Dat is, zolang ik me kan heugen, de heilige graal binnen de IT en het mengen van de verschillende omgevingen is bijna heiligenschennis.
Korter straatje
Maar is dat wel terecht? Tijden veranderen en ook de manier waarop we naar testen kijken verandert. Stel: je laat een website bouwen. Dan heb je allereerst een omgeving waar je die website op ontwikkelt, met alle toeters en bellen. Als de site naar je zin is, kun je deze naar een testomgeving publiceren, maar je kunt de site natuurlijk ook gewoon naar de productieomgeving publiceren en daar gaan testen. Je kunt dan gewoon je gebruikers vragen naar hun bevindingen en zelf checken of alle knopjes, formulieren en andere functionaliteiten werken zoals ze moeten werken. Als je de techniek onder controle hebt en de risico’s niet te groot zijn, is het inkorten van de OTAP-straat een optie die het overwegen waard is.
Meer weten?
Vergis je niet, het inkorten van de OTAP-ontwikkelstraat is niet in alle gevallen een goede optie. Weten wat voor jouw situatie de beste oplossing is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!