Testen begint als de software is voltooid. Fabel of feit?

Testen begint pas als de software is voltooid. Fabel of feit?

Als product owner weet je als geen ander dat het opleveren van kwalitatief hoogwaardige software van groot belang is. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de wensen van de klant en aan de gestelde eisen. Een veelgehoorde fabel in de wereld van de softwareontwikkeling is dat testen pas moet beginnen nadat de software is voltooid. In deze blog legt Francis Welbie uit waarom dit een fabeltje is en waarom het juist essentieel is om al in een vroeg stadium te beginnen met testen.

Het belang van vroegtijdig testen

Het is logisch dat je als product owner zo snel mogelijk een applicatie – of functionaliteit – wil opleveren, om dan pas de software over te dragen aan de testers. Als je deze volgorde aanhoudt, kan het zijn dat bugs of andere problemen pas in een laat stadium ontdekt worden. Dat zorgt ervoor dat het ontwikkelproces vertraging oploopt, wat weer kan leiden tot hogere kosten en… ontevreden klanten. En dat wil de je nou juist voorkomen! Door al in een vroeg stadium te beginnen met testen spoor je problemen vroegtijdig op en kun je zo snel mogelijk werken aan een oplossing, wat de kwaliteit van de software uiteindelijk ten goede komt.

Samenwerking tussen ontwikkeling en testen

Een ander voordeel van vroegtijdig testen is dat de samenwerking tussen de ontwikkelaars en testers verbetert. Als ontwikkelaars weten dat er vroegtijdig getest wordt, is de kans groot dat ze zich bewuster zijn van de kwaliteit van hun code en zullen ze de software op een gestructureerde en georganiseerde manier opleveren aan de testers. Dit zorgt er vervolgens voor dat testers de software efficiënter en effectiever kunnen testen en sneller feedback kunnen geven aan de ontwikkelaars.

Meer weten?

Door al in een vroeg stadium te beginnen met testen, kun je problemen vroegtijdig opsporen en oplossen, de samenwerking tussen ontwikkeling en testen verbeteren en fouten voorkomen. Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

 

Scroll naar boven