Testdata, onderschat het niet!

Testdata, onderschat het niet!

Als je gaat testen heb je data nodig. Zomaar een kopie van je productiedata maken, dat is – sinds de AVG – niet meer mogelijk. Maar hoe dan wel?

Testbenodigdheden

Als je een test gaat uitvoeren, heb je allerlei dingen nodig voor je aan de slag kan. Allereerst moet je natuurlijk een applicatie hebben: een testobject. Er moet een testomgeving zijn, je hebt testtools nodig en misschien heb je ook al wat testideeën uitgewerkt. Maar zonder data geen test natuurlijk!

Eisen aan testdata

Die testdata moet wel aan wat eisen voldoen. Het moet voldoende zijn, misschien wel voldoende zelfs om meerdere tests uit te voeren of om parallel te kunnen testen. En, wat heel belangrijk is, het mag geen productiedata zijn. Voor de AVG z’n intrede deed, was dat een makkelijke oplossing: je maakt gewoon een kopie van wat productiedata om mee te testen. Dan weet je tenminste zeker dat je voldoende data hebt en dat het een representatieve dataset is. Maar helaas, sinds we ons met z’n alleen aan de AVG moeten houden, is dat niet meer toegestaan. Veel te gevoelig en wie weet creëren we zo wel een datalek. Daar moet je toch niet aan denken!

Aan de slag met synthetische testdata

Maar hoe komen we dan aan testdata? Eén van de mogelijkheden is het creëren van eigen data: zogenaamde synthetische testdata. Je kunt synthetische data creëren op basis van productiedata die je anonimiseert of pseudonimiseert. Je zorgt dan dat de data niet meer te herleiden is naar een bestaand persoon door bijvoorbeeld delen van de gegevens – denk aan mailadressen en bankrekeningnummers – te vervangen door nepgegevens. Door ook structuur en koppelingen weg te halen, wordt het voor een buitenstaander vrijwel onmogelijk om de data te herleiden naar mensen. Een andere manier om aan synthetische testdata te komen is ze zelf te genereren met behulp van een algoritme, op basis van de behoefte van de tester of op basis van profielen of patronen die je in productie tegenkomt. Hoe je het ook doet, je moet afspraken maken. Er moet een testdatamanagementbeleid worden opgesteld dat zegt hoe je met testdata omgaat, binnen je eigen organisatie en daarbuiten. De AVG heeft ons het leven niet makkelijker gemaakt, wel veiliger.

Hulp nodig?

Vergis je er niet in, dit is best een moeilijk vakgebied. Heb je hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven