Soms krijgen wij de vraag naar een technisch tester. Niet meer doen! Als je testondersteuning nodig hebt, vraag dan gewoon om een tester. Die kan vervolgens zelf wel bedenken welke tools het beste bij welke situatie passen.
Doorvragen
Eerder deze week werd ik gebeld door een klant: ‘Francis, heb jij ook een technische tester beschikbaar?!’ Ik reageerde een beetje verward: ‘Een technische tester, wat bedoel je daarmee?’ Ik denk dan persoonlijk aan iemand die technische dingen test, zoals een router of infrastructurele zaken binnen een organisatie. Maar dat was niet wat deze klant bedoelde. Hij was op zoek naar iemand die aan testautomatisering kan doen. Ik vroeg door: ‘Zoek je dan iemand die alleen een tool kan bedienen of moet hij of zij ook zelf daadwerkelijk iets weten over testen?’ Dat laatste was wel belangrijk, maar hij of zij moest vooral aan testautomatisering doen.
Vreemde gedachtegang
Als we kijken naar de term ‘technisch tester’ is het niet alsof testers van nature niet technisch zijn. Een vreemde gedachtegang, vind ik zelf. Een tester is iemand die gebruik maakt van de middelen die hem of haar ter beschikking worden gesteld. Eén van die middelen is het automatisch uitvoeren van testcases. Dat is immers een middel dat het leven van de tester eenvoudiger maakt.
Vakjes
Als we testers in vakjes gaan stoppen, krijgen we te maken met een enorm verwachtingsprobleem. Want het lijkt dan alsof we zeggen: een technisch tester kan alleen maar aan testautomatisering doen, iets anders kan hij of zij niet. Dat is pertinent niet waar. Elke goede tester kan met willekeurig welke testtools uit de voeten. Het hangt van de voorkeur van een organisatie of van de applicatie af welke tools ingezet worden, maar dat heeft weinig te maken met de vaardigheden van de tester.
Onterecht uitgesloten
Als iemand mij vraagt om een technisch tester moet ik heel goed nadenken wat iemand daarmee bedoelt. De term werkt verwarrend en het gemak waarmee het wordt gebruikt zorgt er mogelijk voor dat een bepaalde groep testers onterecht uitgesloten worden. Hierbij dus het vriendelijke verzoek daarmee op te houden. Als je testondersteuning nodig hebt, vraag dan gewoon om een tester. Die kan vervolgens zelf wel bedenken welke tools het beste bij welke situatie passen.
Nieuwsgierig?
Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!