Niké: ‘Het is tof om te werken aan een systeem met een maatschappelijke rol’

Niké: ‘Het is tof om te werken aan een systeem met een maatschappelijke rol’

Niké van Duijkeren is als een van de softwaretesters van RisQIT gedetacheerd bij IDEMIA. In deze blog vertelt ze waarom ze heeft gekozen voor RisQIT, wat haar werk zo leuk maakt en wat ze doet als ze niet aan het werk is.

Bijdragen aan een essentieel systeem

Als softwaretester bij RisQIT ben ik op dit moment gedetacheerd bij IDEMIA in Haarlem, een internationale leider in identity technologies. Daar werk ik in een gezellig team aan het aanvraagsysteem voor Nederlandse paspoorten en ID-kaarten. Als burgers hun paspoort of ID-kaart aanvragen bij de gemeente, moet dat natuurlijk correct functioneren en helemaal veilig zijn. Daarnaast onderzoeken we potentiële toekomstige ontwikkelingen die de functionaliteit van het systeem kunnen verbeteren. Als er binnen IDEMIA afdelingen nieuwe producten willen introduceren in Nederland, kijken wij hoe we die oplossingen kunnen aanpassen om ze interessant te maken voor de Nederlandse markt. Ik vind het heel tof om aan een product te werken dat een belangrijke rol speelt in de Nederlandse maatschappij. Als het aanvraagsysteem niet naar behoren functioneert, kunnen mensen geen geldig ID-bewijs verkrijgen en dat belemmert ze niet alleen bij het reizen, maar ook in hun dagelijkse activiteiten.

Waarom RisQIT?

Voordat ik bij RisQIT aan de slag ging, werkte ik bij de Universiteit Leiden op de afdeling Onderwijsadministratie en Studentzaken. Later was ik als Student Affairs Officer bij de VU Amsterdam verantwoordelijk voor het regelen van het afstudeerproces van studenten van de faculteit Geesteswetenschappen, Theologie en Godgeleerdheid. Daarnaast verzorgden we ook de toelatingen van diverse andere faculteiten. Op een gegeven moment begon ik de uitdaging en afwisseling in mijn werk te missen en ging ik op zoek naar iets anders. Via LinkedIn ontdekte ik dat een oud-studiegenoot inmiddels werkzaam was als softwaretester. Dat leek me wel wat. Mijn oud-studiegenoot adviseerde me om Francis Welbie, de eigenaar van RisQIT, eens te bellen. Dat heb ik gedaan en inmiddels werk ik alweer bijna twee jaar met veel plezier bij RisQIT.

Toekomstperspectief

Ik heb al aardig wat verschillende dingen gedaan, ongeveer elke vier jaar ben ik wel iets in een andere richting gaan doen. Wat ik nu doe, vind ik heel leuk. Wat de toekomst me precies gaat brengen, ik heb geen idee. Het lijkt me leuk om me te specialiseren in bepaalde aspecten van softwaretesten, zoals testautomatisering. Maar ik heb ook belangstelling voor teamcoaching of een carrière als scrummaster. Bijdragen aan een nog betere en gemotiveerdere samenwerking binnen een team, dat lijkt me wel wat.

Vol spanning wachten op Baldur’s Gate

Als ik niet aan het werk ben, is het wel lekker om zo nu en dan te sporten. Alleen komt het er op dit moment niet zo vaak van. Vroeger deed ik veel aan waterpolo, maar daar ben ik mee gestopt. Ik ben nu een beetje aan het rondkijken welke andere sport iets voor me is. In de tussentijd ben ik wel aan het trainen om vijf kilometer te rennen in Walt Disney World Orlando in januari 2024! Een mooie combi met mijn passie voor reizen. Verder ben ik groot fan van spellen en dan vooral bordspellen en computerspellen. Dat laatste vind ik vooral leuk om samen met mijn vriend te doen. We spelen vaak samen online videogames en onze favoriet op dit moment is Baldur’s Gate. De eerste versie van het spel werd al in 1998 uitgebracht en het combineert leuke verhaallijnen, strategische gevechten en karakterontwikkeling. De nieuwste versie, Baldur’s Gate 3, is afgelopen 3 augustus eindelijk uitgebracht. We keken er al drie jaar naar uit om het te kunnen spelen en nu kan het eindelijk! Als ik zelf niet speel, schrijf ik artikelen voor Dutch20, een organisatie die TTRPG (tabletop roleplaying games, zoals Dungeons & Dragons) promoot in Nederland. Zo kan ik mijn voorliefde en kennis over deze spellen overdragen aan de community van rollenspelenthousiastelingen.

MEER WETEN?

Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken? Wil je meer weten over testen en wat de juiste aanpak is voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar de optimale testaanpak die past bij jouw specifieke situatie. Heb je, net als Niké, interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!