‘Mijn motto is nog steeds: delen is vermenigvuldigen’

Francis Welbie studeerde af als werktuigbouwkundige, maar al snel kwam hij in de testwereld terecht. Dat trok hem veel meer. Zo’n twintig jaar geleden richtte hij RisQIT op. Inmiddels heeft hij een mooie club van testers in zijn team die hij opleidt en detacheert bij organisaties. In deze blog vertelt Francis over zijn weg naar het ondernemerschap en het oprichten van RisQIT.

Werktuigbouwkunde

In een ver verleden, toen ik nog jong en fris was, studeerde ik aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als werktuigbouwkundige. Ik ben afgestudeerd bij een grote oliemaatschappij, maar eigenlijk heb ik verder maar verdraaid weinig in de werktuigbouwkunde gewerkt, hooguit een jaar of twee.

Ontevreden gebruikers

Tijdens mijn studie heb ik ook leren programmeren en heb ik veel met databases gewerkt. Ik heb zelfs een applicatie geschreven voor een toeleverancier voor de chipindustrie. Een geweldige applicatie natuurlijk, maar in de praktijk bleken de gebruikers niet altijd tevreden. Ik merkte ook dat wat ik in gedachten had dat de applicatie zou doen, door de gebruikers niet altijd logisch werd gevonden. Ik dacht dat ik iets goeds had gemaakt, maar er zaten ook foutjes in. Een eerste ‘testzaadje’ was geplant.

Technologie lonkte

Ik ben toen andere dingen gaan doen, maar na een jaar of twee begon het toch weer te kriebelen. De technologie lonkte. Dik 25 jaar geleden rolde ik het testvak in via een detacheringsbureau dat gespecialiseerd was in testen. Ik leerde testen, volgde trainingen en leerde snel dankzij mijn programmeerachtergrond. Ik kende alle componenten en was enorm nieuwsgierig naar hoe applicaties beter aan zouden kunnen sluiten bij de wensen van de gebruikers.

Belastingdienst speeltuin voor IT

Op een gegeven moment werd ik als tester ingezet bij de Belastingdienst. Als junior tester keek ik mijn ogen uit hoe projecten daar draaiden. Geloof het of niet, maar de Belastingdienst is een speeltuin voor IT, er is enorm veel interesse in nieuwe technologieën en ze hebben een enorme bak met data om te beheren. Het is bijna het grootste dataverwerkende bedrijf van Nederland. Ik heb daar met veel plezier een tijd gewerkt. Daarna werd ik, via dezelfde detacheerder, ingezet bij andere bedrijven in de energie- en financiële sector.

Coördinerende rol

Ik groeide vrij snel van junior tester door naar tester en omdat ik aardig kan praten, werd ik steeds vaker ingezet in een coördinerende rol. Ik kwam bij een consultancybedrijf en ook daar had ik, naast het contact met klanten, ook wat bemoeienissen binnen de organisatie zelf. Ik keek naar welke klanten er zijn, hoe we ze binnenhalen en welk advies we zouden geven. Ik kon goed verbindingen leggen en door mijn communicatieve vaardigheden was ik van toegevoegde waarde voor zowel de opdrachtgever als voor het consultancybedrijf zelf. Na een jaar of zes was ik klaar voor een volgende stap.

Is dit alles?

Ik dacht al een tijdje na om voor mezelf te beginnen, met al mijn ervaring en commerciële kennis leek me dat een mooie stap. Zo’n twintig jaar geleden nam ik de stap en zag RisQIT het levenslicht. Ik begon als zzp\’er en richtte later een eenmanszaak op. Na een jaar of acht dacht ik: is dit alles? Misschien had ik wel last van een midlifecrisis, ik had er de leeftijd naar. De een koopt een Harley, de ander gaat een nieuwe richting op met zijn bedrijf.

Kennisdelen

Ik heb toen eens goed nagedacht hoe ik mijn kennis en ervaring kon inzetten om anderen verder te helpen. Het leek me leuk om mijn kennis over testen te delen met jonge, enthousiaste mensen. Ik hing een aantal A4\’tjes met scheurstrookjes op bij verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland en zo kwam ik in contact met potentiële softwaretesters. Ik heb een informatieavond georganiseerd waar ik zo’n twintig mensen heb verteld over softwaretesten. Zo is het balletje gaan rollen.

Delen is vermenigvuldigen

Inmiddels heb ik een mooie club testers rondlopen. We leiden mensen op en detacheren ze bij organisaties die we helpen bij het waarborgen van de kwaliteit, het beperken van risico’s en het succesvol en vloeiend doorvoeren van veranderingen. We krijgen energie van testen en het leveren van goede software, het werken met mensen én het delen van onze kennis. Mijn motto is nog steeds: delen is vermenigvuldigen.

NIEUWSGIERIG?

Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven