Als IT\’er ben je ongetwijfeld bekend met de opkomst van low-code ontwikkeling en de voordelen die het biedt. Het stelt je in staat om sneller en efficiënter applicaties te ontwikkelen, zonder de eindeloze en complexe codering van high-code-programmeertalen. Het is verleidelijk om te denken dat software die is ontwikkeld met een low-code-platform niet getest hoeft te worden. Sprookje, zegt Francis Welbie. In deze blog vertelt hij waarom testen altijd onmisbaar blijft, ongeacht of je nu high-code of low-code gebruikt.
Voordelen van low-code
Hoewel je ongetwijfeld bekend bent met de voordelen van low-code-ontwikkeling, toch nog even een beknopt overzicht van wat het te bieden heeft. Low-code versnelt het ontwikkelproces, vereenvoudigt de samenwerking tussen ontwikkelaars en andere belanghebbenden, en maakt het mogelijk om razendsnel prototypes te maken. Met een intuïtieve visuele interface kunnen IT-teams, samen met de zogenaamde citizendevelopers, complexe applicaties bouwen zonder ingewikkelde code te schrijven. Dit opent deuren voor snellere levering van softwareoplossingen en vergroot de wendbaarheid van je organisatie.
Testen is cruciaal voor kwaliteit
Hoewel low-code ontwikkeling zeker voordelen biedt, betekent dit niet dat testen overbodig wordt. Welke ontwikkelmethode je ook gebruikt, het waarborgen van kwaliteit en functionaliteit van de software is essentieel. Testen helpt om eventuele fouten en bugs op te sporen, zorgt voor een positieve gebruikerservaring en minimaliseert het risico op systeemuitval. Dat geldt ook voor low-code-applicaties.
Complexe functionaliteiten vereisen grondige tests
Bij low-code ontwikkeling kunnen complexe functionaliteiten soms op een eenvoudige manier worden geïmplementeerd. Dat betekent natuurlijk niet dat ze per se vrij zijn van bugs. Juist omdat het gemakkelijker is om functionaliteiten te bouwen, is het cruciaal om ze grondig te testen om mogelijke tekortkomingen op te sporen.
Ook integratietests blijven noodzakelijk
Bij softwareontwikkeling, ongeacht de gebruikte methode, moeten systemen vaak met elkaar kunnen communiceren. Bij low-code ontwikkeling verloopt dit vaak soepel dankzij vooraf gebouwde componenten. Maar om ervoor te zorgen dat de integratie écht functioneert zoals je voor ogen had, zijn integratietests nog steeds noodzakelijk.
Usability en gebruikerservaring
Een andere reden waarom testen essentieel blijft, is het waarborgen van de usability en de algehele gebruikerservaring. Hoewel low-code platforms vaak intuïtieve interfaces bieden, is het belangrijk om te testen of de software ook daadwerkelijk voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de eindgebruikers.
Security en privacy
Tenslotte mogen we natuurlijk ook veiligheid en privacy niet vergeten. Bij softwareontwikkeling, of dat nu low-code of high-code is, moeten beveiligingsmaatregelen grondig worden getest om mogelijke kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen.
Meer weten?
Testen blijft dus een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelproces, ongeacht de ontwikkelmethode. Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken? Wil je meer weten over testen en wat de juiste aanpak is voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar de optimale testaanpak die past bij jouw specifieke situatie. Interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!