Laten we de handen ineenslaan voor Oekraïne

Laten we de handen ineenslaan voor Oekraïne

Als ik het nieuws volg, krijg ik een behoorlijke knoop in m’n maag. Iedereen snapt waar ik het over heb: de oorlog in Oekraïne. De ene raketaanval volgt op de andere en de ene dag wordt een woonwijk weggevaagd en de andere dag een militaire basis. Er zijn twee ontwikkelingen waar ik me, vanuit de testwereld, hard voor wil maken.

Samen sterk in de cyberwarfare

De Russen rukken niet alleen via land op naar het westen, dat doen ze ook virtueel. De afgelopen maand liep het nieuws over van de digitale aanvallen in Oekraïne en vooral overheidssites en banken worden getroffen door cyberaanvallen. Oekraïne accepteert Nederlandse cybersecurityhulp bij het onderzoek naar kwetsbaarheden in haar vitale systemen. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat deze digitale aanvallen ook impact gaan hebben op Nederland, maar wat niet is kan nog komen. Het bedrijfsleven lijkt zich in ieder geval voor te bereiden op het ergste en dat merken ook wij. Ik denk dat het goed is dat we met z’n allen meer aandacht hebben voor dit soort bedreigingen.

Goede toekomst voor vluchtelingen

Aan de andere kant zien we de grote stroom vluchtelingen onze kant op komen. Daar zijn ook veel ICT’ers bij. Jarenlang hebben we veel van ons werk uitbesteed aan collega’s in Oekraïne. Daar zaten immers knappe koppen die ons voor een relatief laag salaris uit de brand konden helpen. Nu ze onze kant op komen, denk ik dat het tijd is dat wij hen uit de brand helpen. En dan bedoel ik niet tegen die lage uurtarieven, maar laten we ze een eerlijk salaris geven zodat ze een goede toekomst kunnen opbouwen. Hier of hopelijk straks weer in hun thuisland. Ik denk dat we ze dat verschuldigd zijn.

MEER WETEN?

Benieuwd hoe de testers van RisQIT jouw organisatie kunnen helpen als het gaat om cybersecurity? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven