AI. Slim of eigenlijk gewoon ‘een beetje dom’?

Kunstmatige intelligentie. Slim of eigenlijk gewoon ‘een beetje dom’?

Is kunstmatige intelligentie echt zo slim of eigenlijk niets meer dan een riedel domme algoritmes? Francis Welbie vindt er het zijne van. Kunstmatige intelligentie helpt de mens, maar is in feite ‘een beetje dom’, zoals onze koningin zou zeggen.

Hawking

Als we de Matrix-films mogen geloven, is het leven op aarde één grote door kunstmatige intelligentie opgezette computersimulatie, met als doel de mensheid in bedwang te houden. Er zijn mensen die bang zijn dat het echt zo ver zal komen, of dat robots op z’n minst intelligenter gaan worden dan de mens. Zelfs Stephen Hawking was ervan overtuigd dat robots de wereld zouden overnemen. Zo zei hij, een jaar voor zijn overlijden, in WIRED Magazine: ‘Ik vrees dat AI de mens helemaal gaat vervangen. Als mensen computervirussen ontwerpen, zal iemand AI ontwerpen die zichzelf verbetert en repliceert. Dit zal een nieuwe vorm van leven zijn die beter presteert dan mensen’.

Meten is besluiten

Ik vond Stephen Hawking een bijzonder intelligent mens, maar in algoritmes – wat toch de grondslag is van kunstmatige intelligentie – zie ik weinig slims. Wat is er intelligent aan het meten van waarden en op basis van die waarden een nieuwe instructie creëren? Feitelijk is het heel eenvoudig, je meet wat er in je systemen komt en daar voeg je wat algoritmes aan toe. Als je je data onder controle hebt, zorgt dat samen voor een besluit of een verandering in een systeem. Ik zie daar weinig slims in, het is slechts een meetmiddel dat gebruik wordt om besluiten te nemen. That’s it. Niet heel slim, wel heel waardevol.

Robots net truffelvarkens

Zo vergelijkt de auteur van dit artikel het inzetten van kunstmatige intelligentie met de inzet van truffelvarkens: ze bereiken resultaten die menselijke capaciteiten overtreffen, ze ondersteunen mensen bij het vinden van iets waardevols, maar zijn tegelijkertijd afhankelijk van menselijke begeleiding en sturing om optimaal te kunnen werken. Bovendien zorgen deze oplossingen er niet voor dat de mens zonder werk komt te zitten., maar dat hun tijd aan iets nuttigers kunnen besteden dan aan saaie en repetitieve handelingen. Hoewel mij persoonlijk niets mis lijkt met een dagje wandelen in het bos op zoek naar truffels. Maar dat terzijde…

MEER WETEN?

Benieuwd hoe intelligent de testers van RisQIT zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven