‘Je krijgt hier volop de kans om je te ontwikkelen’

Marc Meulensteen versterkt sinds maart van dit jaar het team van RisQIT. Marc, geboren en getogen in Valkenswaard, is een enthousiaste tester met een schat aan ervaring en een hart voor het vak. In deze blog vertelt Marc over zijn liefde voor elektronica, zijn carrière en wat hem drijft in zijn werk als tester.

Passie voor technologie

Mijn passie voor technologie begon al op jonge leeftijd. Mijn broer had een kamer vol elektronica en meetapparatuur, en ik was daar wel erg door gebiologeerd. Op een gegeven moment kwam er een homecomputer in huis, en dat was het moment waarop ik begon te experimenteren met programmeren.

Van elektronica naar testen en automatiseren

Mijn professionele carrière begon in een andere richting, namelijk met het testen van medische apparatuur bij Philips Medical Systems in Best. Daarna heb ik ruim 18 jaar bij ASML gewerkt. ASML speelt een cruciale rol in het productieproces van halfgeleiderchips, en gedurende een jaar of vijf was ik druk met het testen in de fabriek. Ik schreef shell-scripts om testrapportoverzichten te genereren en voerde Factory Acceptance Tests uit en verhielp problemen met fotolithografiesystemen. Daarna kwam ik in het productie-engineeringteam. Het is dus wel duidelijk dat ik altijd al een affiniteit had met automatisering. Dan bedoel ik niet de kantoorautomatisering, wat toch vooral draait om databases met functies voor het creëren, lezen, verwijderen en bijwerken van gegevens. Dat is niet waar ik heel blij van word. Ik was meer van wat ik graag \’de frikandel speciaal\’ noem: het bouwen van tools voor het productieproces van lithografische machines.

Van hardware- naar software-testing

Op een bepaald moment ging men steeds meer webapplicaties ontwikkelen, eerst in Perl en later in Java. Dat verliep soms een beetje moeizaam en toen werd mij gevraagd of ik de rol van tester wilde aannemen. Dat leek me eigenlijk wel interessant, omdat ik een beetje zat was om in mijn eentje aan één applicatie te werken. Ik dacht, misschien is het leuk om te proberen. Toen realiseerde ik me nog niet echt dat ik een groot deel van mijn loopbaan al aan het testen was, alleen had ik voorheen voornamelijk hardwarematige zaken getest en nu ging ik richting het testen van software. Zo begon mijn loopbaan als tester.

Nadenken over de toekomst

Na 18 jaar bij ASML werd mijn baan geoutsourced naar India. Dat dwong me na te denken over mijn toekomst in de testwereld. In eerste instantie ben ik bij Sogeti terechtgekomen, een detacheringsbureau. Dat heeft maar kort geduurd. De reistijd was me te lang en misschien was Sogeti ook gewoon een maatje te groot voor mij. Op dat moment kreeg ik een telefoontje van een vriend die op zoek was naar een tester voor navigatiesystemen, een beetje vergelijkbaar met TomTom, maar dan wat minder beroemd. Het leuke daarvan was dat er met robots werd getest. De aanschaf van zo\’n robot is één ding, het doorontwikkelen van het testproces bleek lastig en vooral heel duur te zijn. Dus dat hield op een gegeven moment op en ik moest op zoek naar iets anders.

Een nieuwe uitdaging bij RisQIT

Als je graag nieuwe dingen wilt leren, is detachering wel de beste optie. Ik had al snel door dat een kleinere detacheerder beter bij mij past. Zo kwam ik bij RisQIT terecht. Het is een club van ongeveer vijftien mensen, dat is een omvang die goed bij me past. Bij RisQIT hoef ik me niet druk te maken over het binnenhalen van opdrachten en je krijgt hier bovendien volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Blijven leren, blijven ontdekken

In het begin is het de vraag of je bij een kleinere detacheerder de juiste opdracht zult vinden. Het lijkt misschien dat de keuze beperkter is. Dat bleek niet het geval. Sinds half mei werk ik nu via RisQIT bij een overheidsinstelling in Amsterdam. Mijn werk draait om het testen van de backends en dat komt aardig in de buurt van die \’frikandel speciaal\’. Misschien eerder een \’frikandel met mayonaise\’, maar dan wel een superlekkere. Dus ja, ik ben dik tevreden. Ik kan hier echt een hele hoop dingen leren als het gaat om testen en automatisering. En dat is voor mij heel belangrijk, dat ik steeds weer de kans krijg om nieuwe dingen te leren.

Meer dan testen

Er is natuurlijk ook nog een wereld naast het testen. Ik ben geboren en getogen in Valkenswaard, een rustig stadje waar niet veel gebeurt. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn vrouw en mijn dochtertje van vijf. Ik ben gek op koken en ga een keer in de week zwemmen. Het laatste elektronicaproject dat ik heb uitgevoerd, was de bouw van een 3D-printer. Dat was net voor de geboorte van mijn dochter. De combinatie van elektronica en software blijft altijd kriebelen, wie weet wat er in de toekomst nog uit mijn handen komt.

NIEUWSGIERIG?

Wil je meer weten over RisQIT en hoe onze testers werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester en benieuwd hoe wij jou als tester ondersteunen in je carrière? Kijk dan even bij onze vacatures! Wie weet begint jouw volgende avontuur hier binnenkort!

Scroll naar boven