Het testplan is dood, leve het testplan!

Het testplan is dood, leve het testplan!  

Een testplan, dat is toch iets van vroeger? Die dikke pakken papier, daar werken we niet meer mee! Of toch wel? In deze blog vertelt Francis Welbie waarom testplannen nog steeds actueel zijn.

Dikke pakken papier

Ooit, in een ver verleden, werkten we met testplannen. Dat waren dikke stapels papier waar niet doorheen te komen was. Bij elke testprocedure werd een eerder testplan gekopieerd, er werden wat kopjes aangepast en dan hadden we weer een nieuw testplan. Dergelijke testplannen zien we vrij weinig meer vandaag de dag. Maar dat wil niet zeggen dat we geen testplannen meer hebben.

Een testplan, wat is het ook alweer?

Een testplan is een document dat de aanpak van het testproces beschrijft, inclusief de doelen, de scope, de teststrategie en de testactiviteiten die moeten worden uitgevoerd. Dat kun je natuurlijk in een gedetailleerd document van veertig pagina’s beschrijven, maar je zo’n plan kan ook vele andere vormen aannemen. Denk aan een presentatie, een A4’tje of simpelweg een verhaal in je hoofd.

De essentie van een testplan: feedback

Het gaat erom dat je informatie verzamelt en deelt – in welke vorm dan ook – en anderen informeert over je bevindingen. Alleen dan kunnen mensen feedback geven en dat is een essentieel onderdeel van testen. Zo kom je tot verbeteringen en kun je steeds betere testen uitvoeren.

Het testplan is dood, leve het testplan!

Dus nee, de dikke, papieren testplannen van ooit, daar hoeven we niet naar terug. Maar het hebben van een plan, het delen van je ideeën en het verzamelen van feedback, dat is nog steeds een essentieel onderdeel van testen. Leve het testplan!

MEER WETEN?

Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken en wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

Scroll naar boven