Gesneden koek? Pas op voor deze adder onder het gras

Gesneden koek? Pas op voor deze adder onder het gras

Is een bepaald systeem voor jou gesneden koek? Leg dan toch regelmatig je kennis vast. Alleen dan creëer je overdraagbaarheid en continuïteit.

Gesneden koek

Als je heel lang ergens aan werkt, heb je daar als vanzelfsprekend ook heel veel kennis van en ervaring mee. Werk je al jaren aan een bepaalde applicatie, dan is het voor jou gesneden koek. Automatisch ga je dan ook steeds minder vastleggen over hoe het systeem in elkaar zit. Dat leidt tot heel veel efficiëntie. Voor jou dan, als ervaren persoon.

Adder onder het gras

Daar zit dus een dikke adder onder het gras. Wat voor jou gesneden koek is, is het niet voor jouw – nieuwe – collega’s. Voor hen is het natuurlijk een heel ander verhaal. Niet alleen is het voor hen een stuk complexer dan voor jou, voor jou wordt het ook behoorlijk complex om uit te leggen hoe het systeem werkt. Je doet dingen inmiddels op intuïtie, omdat ze ‘nu eenmaal zo zijn’, maar leg dat maar eens uit aan een nieuwkomer.

Extra complexiteit

Door niets vast te leggen, creëer je dus in feit extra complexiteit. De overdraagbaarheid van kennis wordt daarmee heel laag en dus komt de continuïteit van zo’n systeem in gevaar. Want geloof me, ook jij kunt – in het meest gunstige geval – een andere werkgever of – in het slechtste geval – een boom tegenkomen.

Neem de tijd

Dus denk eraan: als je heel veel kennis hebt van een bepaalde applicatie, neem dan toch de tijd om vast te leggen hoe het in elkaar steekt. Deel die kennis ook regelmatig met je collega’s, laat ze zien hoe het werkt. Zo creëer je overdraagbaarheid en continuïteit.

MEER WETEN?

Benieuwd hoe de testers van RisQIT dat doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven