Formele besluiten nemen via Whatsapp? Think twice!

Met grote verbazing heb ik gekeken naar de Whatsapp-communicatie tussen Femke Halsema, de burgermoeder van Amsterdam, en Ferd Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid. En dan doel ik niet zozeer op de inhoud van de berichten – al denk ik daar natuurlijk ook het mijne van. Ik heb het over het feit dat overheidsinstellingen gebruikmaken van Whatsapp voor formele communicatie. Formule communicatie tussen personen onderling, maar ook tussen groepen mensen.

Besluiten op basis van een blauw vinkje

Whatsapp is natuurlijk een prachtig communicatiemiddel, waar maar liefst 84% van de Nederlanders van tien jaar en ouder gebruik van maken. Maar Whatsapp is niet het juiste medium om in te zetten als er grote besluiten genomen moeten worden. Als we kijken naar de Whatsapp-communicatie tussen Halsema en Grapperhaus, is dat wel wat hier is gebeurd. Er zijn forse beslissingen genomen op basis van een Whatsapp-bericht, sterker nog op basis van het beruchte blauwe vinkje. Het blauwe vinkje dat ons allemaal tot waanzin weet te drijven. Wat als het vinkje blauw is, is het bericht gelezen en moet er gereageerd worden. Zo niet, worden we boos, verdrietig en onzeker. Hier is zelfs op basis van het blauwe vinkje een formeel besluit genomen om niet te gaan handhaven op de 1,5 meter afstand tijdens de te drukke demonstratie op de Dam in Amsterdam. Het blauwe vinkje lijkt ineens cruciaal bewijsmateriaal te zijn geworden. Ik gok dat WhatsApp dat nooit heeft voorzien.

‘Goedemorgen, met Willem-Alexander der Nederlanden’

Whatsapp is ook onderdeel van Facebook, en als je Whatsapp installeert moet je Whatsapp toegang geven tot je contactgegevens. Nu ben ik wel nieuwsgierig welke contactgegevens van onze burgemeesters, ministers, Tweede Kamerleden, leden van het Koninklijk Huis en andere functionarissen met een spannende rol nu in de database staan van Facebook.

Gemak boven veiligheid?

We moeten onszelf, naar mijn bescheiden mening, toch echt eens achter de oren krabben. Gaat gemak boven veiligheid? Als wij onze privacy zo belangrijk vinden als we zeggen, dan is het tijd dat onze overheidsfunctionarissen goed ondersteund worden bij de inzet van de juiste middelen als het gaat om formele communicatie en belangrijke beslissingen.

Weten wat wij weten?

Wil je meer weten over hoe wij van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven