Fit blijven in tech? Zo doe je dat

Zitten is het nieuwe roken. Langdurig zitten wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, en zelfs vroegtijdig overlijden. Bovendien kan te veel zitten leiden tot een slechte houding en rugklachten. De gemiddelde IT’er – of dat nu een ontwikkelaar is, een tester of een systeembeheerder – zit wat af gedurende een werkweek. In deze blogs deelt Francis Welbie zijn tips om fit te blijven.

ICT’ers kampioen zitten

Nederland is Europees kampioen in… – tromgeroffel – zitten! ‘Nederlanders zitten de meeste uren op een dag van alle Europeanen’, kopte NRC begin vorige week. Zelfs Arjen Lubach had het erover in zijn Avondshow. We zitten bijna negen uur per dag en dat doen we vooral op het werk. Slecht nieuws voor ons: het meest wordt er gezeten in de financiële en ICT-sector, respectievelijk 7 en 6,8 uur. Tijd om daar iets aan te gaan doen!

Fitness op de werkvloer

Voor wie bang is vanaf nu dagelijks 10.000 stappen in de kantoorgangen te moeten gaan zetten: geen paniek. Wist je dat je zelfs met je achterste op je kantoorstoel een goede workout kunt doen? Schuif je bureaustoel wat naar achter, zodat je wat ruimte voor je hebt en probeer deze twee oefeningen eens, dat kan zelfs je naar je scherm staart. Het is misschien niet zo intensief als een sportschoolsessie, maar het houdt je bloedsomloop wel op gang!

1. Seated oblique crunch

Neem een rechte houding aan op het randje van je stoel, met je voeten plat op de grond op schouderbreedte uit elkaar. Plaats je handen achter je hoofd, waarbij je ellebogen naar buiten wijzen. Verplaats je gewicht naar je linkerbeen terwijl je je bovenlichaam naar rechts buigt en je rechterknie omhoog brengt richting je rechterelleboog. Keer terug naar de startpositie en herhaal de beweging aan de andere kant door je linkerbeen naar je linkerelleboog te brengen. Dit vormt één herhaling van de oefening.

2. Incline mountain climbers

Draai je stoel om zodat de rugleuning naar je scherm wijst. Ga in een plankpositie staan met je handen op schouderbreedte op de zitting van de stoel. Hierdoor kun je nog steeds comfortabel naar het scherm kijken. Zorg ervoor dat je rug recht is, je buikspieren aangespannen zijn en je hoofd in lijn is met je bovenlichaam. Breng je rechterknie zo snel en ver mogelijk naar je borst. Wissel van been door je rechterknie terug te brengen en tegelijkertijd je linkerknie naar voren te trekken. Dit vormt één herhaling.

De meer visueel ingestelden onder ons kunnen natuurlijk ook altijd de stoeloefeningen van Olga Commandeur checken.

Mindfulness voor techies

Wat dacht je van een rustgevende mindfulness-oefening tussendoor? Nu kan ik je natuurlijk vragen een half uur met al je aandacht van een rozijn te genieten – de beroemde rozijnoefening –, maar ik vrees dat je daar de tijd niet voor neemt. Neem liever een paar minuten om heel bewust te ademen, met je ogen dicht. Of, nog beter, focus op het geluid van je toetsenbord terwijl je typt. Dat laatste mag trouwens ook met je ogen dicht. Wel even checken of je geen toetsaanslag gemist hebt!

Water is je beste vriend

Laten we het belang van hydratatie niet vergeten. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert beter en helpt je om die lastige IT-problemen op te lossen. En wie goed hydrateert, moet ook regelmatig dehydrateren. En elk bezoekje aan het kleinste kamertje is weer goed voor je stappenteller. Een win-winsituatie, toch?

NIEUWSGIERIG?

Wil je meer weten over RisQIT en hoe onze testers werken of hoe fit ze zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester en benieuwd hoe wij jou als tester ondersteunen in je carrière? Kijk dan even bij onze vacatures! Wie weet begint jouw volgende avontuur hier binnenkort!

Scroll naar boven