Efficiënt testen gaat over betere kwaliteit

Efficiënt testen gaat over betere kwaliteit

Als je testautomatisering inzet om doelmatiger te werken, kom je bedrogen uit. Toch zijn er goede redenen om je softwaretesten te automatiseren.

Testautomatisering leidt niet tot tijdswinst

In de wereld van het software testen wordt testautomatisering vaak ingezet met als doelstelling om efficiënter te werk te gaan. Dat betekent dat we met z’n allen veel geld investeren in het zoeken naar de juiste frameworks. Die moeten vervolgens opgezet worden. Dat kost een hele berg tijd, weten wij uit ervaring. Daarmee durven we gerust te stellen dat testautomatisering van alles oplevert, maar wat het niét oplevert is tijdswinst. Het kost je net zoveel tijd als handmatig testen.

Testautomatisering leidt wel tot een hogere kwaliteit

Als je doelstelling is om efficiënter te werken, kom je van een koude kermis thuis. Immers, efficiëntie ofwel doelmatigheid is het bereiken van een doel met gebruik van zo weinig mogelijk middelen. Het is dus gericht op het sneller en tegen lagere kosten produceren. Dat is niet wat je bereikt met testautomatisering. Wat het je wel oplevert is een hogere kwaliteit en inzicht in die kwaliteit. Als je je testen continu kunt herhalen zonder enige inspanning, zorgt dat voor kwaliteitswinst. Door vaker je testen uit te voeren, kun je vaker je kwaliteit controleren. Daarmee wordt wel het hele ontwikkelproces sneller. Een betere kwaliteit en een sneller ontwikkelproces, dat is een goede reden om testautomatisering in te zetten, niet om je testproces efficiënter te maken.

NIEUWSGIERIG?

Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!