Als je software ontwikkelt, wil je wel dat goed werkt en betrouwbaar is. Je kunt natuurlijk je software gewoon in gebruik nemen en maar zien wat het je brengt, maar daar kleven nogal wat risico’s aan. Door vooraf goed te testen, voorkom je problemen en weet je zeker dat de applicatie voldoet aan de gestelde eisen. In deze blog legt Francis Welbie, eigenaar van RisQIT, uit welke typen tests er zoal zijn in de wereld van het software testen.
Unittests
Unittests zijn bedoeld om individuele onderdelen van een applicatie te testen. Denk aan bepaalde functionaliteiten of modules. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de werking van elk component juist is en ook echt doet wat je verwacht dat het doet. Het doel? Fouten en problemen zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces op te sporen, zodat ze kunnen worden verholpen voor je verder gaat met de ontwikkeling.
Integratietests
Met een integratietest test je hoe de interactie tussen verschillende software-onderdelen verloopt. Dit kan zijn tussen verschillende modules of processen, of tussen de software en andere applicaties. Het doel? Zorgen dat verschillende onderdelen correct met elkaar communiceren en dat de gegevensuitwisseling vlekkeloos verloopt.
Systeemtests
Systeemtests zijn gericht op – je raadt het niet – het testen van het hele systeem, inclusief de onderdelen en subsystemen. Het doel is om te controleren of de applicatie in z’n totaal voldoet aan de gestelde eisen en om eventuele problemen of fouten op te sporen voordat de software in gebruik wordt genomen.
Acceptatietest
Acceptatietests vormen in principe de laatste stap voor een applicatie live kan gaan. Tijdens deze tests wordt de applicatie getest door eindgebruikers en andere belanghebbenden. Het doel? Controleren of het voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers.
Alle tests even belangrijk
Het testen van software is een essentieel onderdeel van het ontwikkelproces en alle verschillende niveaus van tests zijn nodig om ervoor te zorgen dat de applicatie goed functioneert en betrouwbaar is. Eén test is geen test. Unittests, integratietests, systeemtests en acceptatietests, ze zijn allemaal even belangrijk als je zeker wil weten dat je applicatie zorgt voor blije klanten of medewerkers en geen problemen veroorzaakt.
NIEUWSGIERIG?
De testers van RisQIT houden in ieder geval niet van nee verkopen. Wil je weten hoe wij werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!