De invloed van VR en AR op testprocedures

De invloed van VR en AR op testprocedures

De trein die technologie heet, dendert maar door. Over kunstmatige intelligentie en de invloed op de testwereld schreven we al eerder. Maar ook ontwikkelingen als Virtuele en Augmented Reality (VR/AR) hebben invloed op testprocedures. In deze blog schijnt Francis Welbie zijn licht op VR en AR.

VR en AR. Een introductie

Voordat ik dieper inga op hun invloed op testprocedures, eerst toch nog even een korte kennismaking met Virtuele en Augmented Reality. VR dompelt je onder in een volledig virtuele omgeving, terwijl AR de echte wereld verrijkt met virtuele elementen. Beide technologieën hebben de potentie om de manier waarop we werken en leven te transformeren.

Verbeterde testomgevingen met VR/AR

In 2009 bedacht Alexander Andelkovic het concept \’augmented reality-based testing\’ als een spin-off van augmented reality voor onderhoud en reparatie. Met ARBT combineerde hij augmented reality met softwaretesten om het testproces te verbeteren door een extra dimensie toe te voegen aan het gezichtsveld van de tester. Stel je voor dat een tester een head-mounted display (HMD) of Augmented Reality-contactlenzen draagt, waarmee beelden van zowel de fysieke wereld als geregistreerde virtuele grafische objecten over het zicht van de gebruiker op de wereld worden geplaatst. De tester kan bijvoorbeeld virtuele labels op delen van een systeem detecteren en testbedieningsinstructies krijgen. Zo kan hij of zij een softwareapplicatie testen in een geheel virtuele omgeving en real-time interacties ervaren. Het resultaat? Een verrijkte testomgeving.

Training en educatie op een nieuw niveau

Voor junior testers bieden VR en AR een revolutionaire manier om complexe testscenario\’s te leren. Met virtuele begeleiding kunnen zij teststappen beter begrijpen en oefenen voordat ze daadwerkelijk met de software aan de slag gaan. Bovendien kunnen testers met behulp van VR en AR live technische gegevens van fysieke objecten inzien, waardoor hun kennis en vaardigheden worden vergroot.

Waardevolle aanvulling

Of VR en AR de testwereld op z’n kop zetten, waag ik te betwijfelen. Maar aanvullende testmogelijkheden en nieuwe leermogelijkheden, maken van VR en AR zeker een waardevolle aanvulling op het testproces.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken? Wil je meer weten over testen en wat de juiste aanpak is voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar de optimale testaanpak die past bij jouw specifieke situatie. Interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

Scroll naar boven