Als tester ben je altijd op zoek naar manieren om je werk efficiënter en effectiever te maken. In de snelle wereld van technologie en automatisering verschijnen er aan de lopende band nieuwe tools en methoden om je te ondersteunen. Een recente ontwikkeling is natuurlijk ChatGPT, een AI-gestuurde taalgenerator. In deze blog bespreekt RisQIT-tester Marc Meulensteen de impact van ChatGPT op het testproces.
ChatGPT: Een hulpmiddel, geen wondermiddel
ChatGPT heeft absoluut de potentie om het werk van testers ingrijpend te veranderen. Tijdens een recente workshop onderzochten we of ChatGPT in staat is om testcases te schrijven. In dit proces beschrijf je de functionaliteit van een applicatie en vervolgens vraag je aan de AI-robot om de bijbehorende testscripting te creëren. Het zag er veelbelovend uit, maar in de praktijk merkten we toch dat een significant deel van de tests faalde. Dit is met name te wijten aan het feit dat ChatGPT iets van de requirements niet goed heeft begrepen. Dat houdt in dat je enorm veel tekst moet gaan schrijven om die lacunes te vullen. Het is ergens ook wel logisch. Op het moment dat je programmeert, dan omschrijf je heel erg strikt de functionaliteit. Als je ‘gewonemensentaal’ gaat gebruiken, is er aanzienlijk meer ruimte voor (mis)interpretatie natuurlijk. In die zin geloof ik niet dat we wonderen van ChatGPT mogen verwachten, maar het zal zeker een helpende hand bieden in het proces.
Beperkingen en mogelijkheden
Het is een handig instrument om in je gereedschapskist te hebben. Soms als ik een loopje moet schrijven – een reeks instructies die herhaaldelijk moet worden uitgevoerd zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – en ik ben een beetje lui of ongeduldig, gebruik het wel. Dan zorg ik ervoor dat ik een beknopte en duidelijk omlijnde vraag stel en gaat het nooit om complexe functionaliteiten. Als je het daarvoor inzet, is het heel fijn. En dan nog komen er soms gekke dingen uit. Het zal zich ongetwijfeld snel verder verbeteren. Je ziet wel vaker hooggespannen verwachtingen bij nieuwe technologieën. Dat zagen we ook bij 3D-printen. Toen dat opkwam, dachten mensen dat we in de toekomst alles zouden gaan printen. Uiteindelijk bleek dat er toch wel wat beperkingen aan die technologie zaten. Dat zal met AI net zo zijn. Het gaat zich wel uitkristalliseren.
Toeslagenaffaire
Waar we wel voor moeten waken, is dat technologie zoals ChatGPT niet boven ons gaat staan. Het mag nooit de overhand krijgen over ons eigen oordeel en expertise. De toeslagenaffaire is daar een lichtend voorbeeld van. Zoals je kunt lezen in dit artikel van de UvA, toont de toeslagenaffaire aan dat het essentieel is dat AI-regels transparant en uitlegbaar zijn. We moeten AI-beslissingen kunnen begrijpen en verantwoorden om dit soort discriminatie en fouten te voorkomen. Dat vraagt om heldere wetgeving en regels rond het gebruik van AI. Het gebruik van moderne technologieën kent altijd twee kanten: ze kunnen ons ondersteunen, maar het is onze verantwoordelijkheid om de controle te behouden en de resultaten te beoordelen.
Wat ChatGPT er zelf over zegt
Ik heb natuurlijk ook ChatGPT zelf even gevraagd of AI ingezet kan worden voor het schrijven van scripts. Het antwoord? ‘Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel AI-tools zoals ChatGPT handig kunnen zijn voor het genereren van basiscodes of -scripts, ze mogelijk niet altijd nauwkeurig zijn in het begrijpen van complexe logica of specifieke vereisten. Daarom is menselijke tussenkomst en verificatie nog steeds cruciaal, vooral in een professionele test- of ontwikkelomgeving.’ Dat dus…
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over RisQIT en hoe onze testers werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester en benieuwd hoe wij jou als tester ondersteunen in je carrière? Kijk dan even bij onze vacatures! Wie weet begint jouw volgende avontuur hier binnenkort!