Digitalisering heeft ons heel veel gebracht. De vraag is of het ons soms niet een beetje te veel heeft gebracht. Het kan ook leiden tot extra testwerk, extra licentiekosten en extra kosten voor het beheer. Hoe staat het met de waarde van jouw applicatielandschap?
Floppydisk
Het is dik vijftig jaar geleden dat de eerste floppydisk werd gelanceerd. Een magnetiserend laagje op een stukje plastic van ongeveer 20 centimeter, waar je maar liefst 80 kilobytes op kon bewaren. Sindsdien heeft de ICT een enorme vlucht genomen. Dat heeft ons veel gebracht, niet alleen voor de IT-business zelf, maar ook voor allerlei ondernemers die dankzij de ondersteuning van IT efficiënter kunnen werken.
Vraag maar raak
Met de tijd is ook het idee ontstaan dat we met IT alles kunnen oplossen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een programmaatje voor. Die computer, die kan alles, vraag maar wat je wil en je krijgt wat je nodig hebt. Dat heeft er ook toe geleid dat heel veel technologie – in mijn ogen – overbodig is. Kunnen we echt niet functioneren als we niet op elk moment van de dag realtime kunnen zien hoe veel geld we hebben verdiend? Natuurlijk kan dat productiviteitsverhogend werken, maar zijn de kosten van al die dure systemen wel te relateren aan de opbrengst?
Meer complexiteit en afhankelijkheden
Ik denk dat het ons veel zou brengen als we op regelmatige basis eens kritisch naar onze applicaties kijken. Is deze app echt zo belangrijk? Wat kost deze rapportage eigenlijk en wat levert het je op? Het zou me niets verrassen als de uitkomst is dat een deel van die applicaties helemaal niet zo waardevol zijn. Sterker nog, ik denk dat meer dan de helft van alle applicaties – die je allemaal moet onderhouden – alleen maar leidt tot meer complexiteit en afhankelijkheden. Die factoren leiden op hun beurt weer tot extra testwerk, extra licentiekosten en extra kosten voor het beheer. Wat ik hiermee wil zeggen? Beste CIO, beste CTO, kijk eens kritisch naar het nut en de waarde van je applicatielandschap. Laat je verrassen…
MEER WETEN?
Wil je meer weten over hoe de testers van RisQIT precies werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!