AI en Machine Learning - Mythe versus realiteit

AI en Machine Learning – Mythe versus realiteit

Artificial Intelligence en Machine Learning zijn termen die steeds vaker opduiken in de IT-wereld. Maar wat betekenen ze nu echt en wat kunnen we er werkelijk van verwachten? In deze blog gaat Francis Welbie in op de mythen en realiteit rondom AI en Machine Learning en hoe deze technologieën ons kunnen helpen.

Mythe 1: AI is even intelligent als mensen

Ik schreef al eerder in een blog over kunstmatige intelligentie dat de mens toch echt nog steeds het verschil maakt. AI wordt vaak gepresenteerd als een soort intelligentie die gelijkwaardig is aan die van levende wezens. Dit is in mijn ogen een marketingtruc die simpelweg niet waar is. Het zorgt voor veel te hoog gespannen verwachtingen en zelfs voor de acceptatie van belabberde resultaten. AI is een vorm van statistiek, waarbij de snelste, meest gebruikte manier van werken wordt vergroot en toegepast. Het is dus echt niet zo dat AI per definitie betere resultaten oplevert dan mensen.

Mythe 2: Machine Learning vervangt mensen

Machine Learning is een techniek waarbij een applicatie of apparaat leert van de snelste en meest gebruikte routes en op basis daarvan beslissingen neemt. Dit betekent echter niet dat Machine Learning mensen vervangt. Mensen blijven namelijk altijd degenen die de uiteindelijke beslissingen nemen en hun creativiteit inbrengen in het systeem. Machine Learning is slechts een hulpmiddel dat kan helpen om data te verzamelen en te structureren. Natuurlijk kan het sommige werkzaamheden overnemen. Zo gooide Mathias Döpfner, de topman van de Duitse uitgeverij Axel Springer – met krantentitels als Bild en Die Welt in het portfolio – de knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat AI potentieel journalisten kan vervangen. Ik denk dat hij wel een puntje heeft. In de journalistiek worden veel teksten klakkeloos overgenomen van andere partijen. Als dat journalistiek is, dan kan een computer dat vele malen beter. Maar als je echt creatief bent, als schrijver, als tester of in een willekeurig ander creatief beroep, en je voelt ChatGPT als een bedreiging, dan vraag ik me af of je wel echt talent hebt.

Fact: AI en Machine Learning kunnen helpen bij het verzamelen en structureren van data

Een van de grootste voordelen van AI en Machine Learning is dat ze kunnen helpen bij het verzamelen en structureren van data. Mensen hebben vaak moeite om overzicht te krijgen in grote hoeveelheden data. AI kan helpen om structuur aan te brengen en suggesties te geven. Deze suggesties moeten wel altijd door een mens worden beoordeeld en aangepast waar nodig.

MEER WETEN?

Ben je benieuwd naar hoe wij bij RisQIT werken en wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

Scroll naar boven