AI als bedreiging voor de testwereld?

AI als bedreiging voor de testwereld? De mens maakt het verschil

De wereld is in rep en roer over ChatGPT, een AI-model dat een deep-learning-model gebruikt dat bekend staat als GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer) om tekst te genereren en te reageren op input van de mens. De grote vraag is: gaat AI ons werk overnemen? Francis Welbie gelooft van niet en in deze blog vertelt hij waarom.

Gecharmeerd

In december 2019 lanceerde OpenAI – een onderzoeksbedrijf opgericht in 2015 door Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba en John Schulman – het AI-model ChatGPT. Het heeft enorm veel stof doen opwaaien en veel mensen vinden het maar een spannende ontwikkeling. Als eigenaar van een bedrijf vol test-nerds en low-code-geeks ben ik er vooral erg door gecharmeerd. Ik zie wel toepassingsmogelijkheden voor een platform als ChatGPT.

Samenhangende verhalen creëren uit verschillende bronnen

Er zijn inmiddels als wat onderzoeken geweest naar de rol van een platform als ChatGPT bij softwareontwikkeling en het testen van software, en het zal absoluut zaken veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat ChatGPT in staat is om van informatie uit een scala aan bronnen zoals artikelen, boeken en websites een mooi samenhangend verhaal op te stellen. Je stelt een aantal vragen en ChatGPT maakt er een waardevol geheel van.

ChatGPT aan het woord

De crux zit ‘m in het feit dat ChatGPT haar – of is het een hij of een hen? – antwoorden baseert op kennis die er al is. Bij softwareontwikkeling in het algemeen en testen in het bijzonder kijken we vaak juist naar dingen die we nog niet weten. We maken immers dingen die nog niet bestaan. Toch kan ChatGPT van grote waarde zijn. Ik heb haar even gevraagd wat ze er zelf van vindt, en dit was het antwoord: ‘Als een AI-model kan ik geen fysieke acties uitvoeren zoals software testen. Maar ik kan wel helpen met het geven van advies over software testen en informatie delen over testmethoden en -strategieën. Ook kan ik helpen met het opstellen van testplannen of het automatiseren van tests via programmeertalen zoals Python.’

Testen blijft mensenwerk

Ik denk dat dit een eerlijk en goed antwoord is. ChatGPT kan bepaalde aspecten van ons werk zeker makkelijker maken, maar dan gaat het vooral om het verzamelen van informatie die er al is en het opstellen van strategieën. Het testen zelf – in de juiste context van de applicatie en de organisatie – dat blijft toch echt het werk van onze test-nerds en low-code-geeks van vlees en bloed.

NIEUWSGIERIG?

Wil je weten hoe de testers van RisQIT werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Interesse in een toffe job als tester? Kijk dan even bij onze vacatures!

Scroll naar boven